Hír: Mitől vagyunk másnaposok?

Szeretettel köszöntelek a Napi hírek közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 216 fő
  • Képek - 135 db
  • Videók - 162 db
  • Blogbejegyzések - 1509 db

Üdvözlettel,

Napi hírek vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Napi hírek közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 216 fő
  • Képek - 135 db
  • Videók - 162 db
  • Blogbejegyzések - 1509 db

Üdvözlettel,

Napi hírek vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Napi hírek közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 216 fő
  • Képek - 135 db
  • Videók - 162 db
  • Blogbejegyzések - 1509 db

Üdvözlettel,

Napi hírek vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Napi hírek közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 216 fő
  • Képek - 135 db
  • Videók - 162 db
  • Blogbejegyzések - 1509 db

Üdvözlettel,

Napi hírek vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Mitől vagyunk másnaposok?

9 éve | [Törölt felhasználó] | 0 hozzászólás

 

network.hu

Blokkolt enzimműködés és hisztamin- érzékenység

 

 

Sajt- és borvacsorával kötötték egybe a másnaposság okait kutató rendezvényüket a Mirage étterem szervezői. A meghívott sommelier és dietetikus előadók népszerű ételeinken és a magyar mindennapokhoz szervesen kapcsolódó vörösborokon keresztül vizsgálták az egyre többünket érintő hisztamin érzékenység okait. Tették ezt meghívott újságírók és gasztro- bloggerek jelenlétében.

 

Sajtokról kicsit másképpen

Bár a világon 4000 fajta sajt van, mi magyarok alig 8 kilogrammot fogyasztunk évente, szemben a világelső franciákkal, akik fejenként 23 kilót falnak be, de talán még is mi tesszük jól, mivel a sokáig érlelt sajtok magas hisztamin- tartalmúak, kezdte Erdei Gergő dietetikus és szakács miközben almát reszelt, hozzá kék és krémsajtok kevert hozzá.

Erdei előadásában beszélt a különböző sajtok fehérje, kalcium és zsírtartalmáról, miközben felvázolta, hogy olyan friss sajtok, az orda vagy a gomolya szinte hisztaminmentesek, viszont az érett sajtok már okozhatnak tüneteket, míg a borokhoz nagy kedvvel fogyasztott, érett  penészes, pl. brie vagy kékpenészes sajtok önmagunkban is erős hisztaminterhelést jelentenek.

 

Sajtra bor- mindenkor?

Beck Tibor sommelier és agrármuzeológustól megtudtuk, hogy a kadarka a valódi magyar vörösbor, amit a török idők után honosítottak meg hazánkban. Egy  rögtönzött borkóstoló keretében beszélt néhány szót a borok hisztamintartalmáról. Beck Tibor elmondta, hogy  a fehérborokban kevesebb a hisztamin, a sok éve érlelt vörösborokban viszont extrém sok hisztamin is lehet.  A siller-kadarka vagy a rozé borok viszonylag „kíméletesek”. Beck Tibor elmondta még azt is, hogy a borásztársadalom nem tud a hisztamin- érzékenységről, nem beszélnek róla.

 

Az ételnaplózás segíthet

A bemutatók után Moldován Judit tanácsadó, az etelerzekenyseg.hu vezetője beszélgetett Lalátka Olívia dietetikussal a borok kettős hatásáról, a másnaposságot és migrént kiváltó okokról, a hisztaminózisról és a lehetséges megoldásokról. Lalátka Olívia kifejtette, hogy a hisztamin- érzékenység a teljes népesség 1-2 százalékát érinti, és főleg a 40 év körüli nők között a leggyakoribb. az ételnaplózás segíthet a hisztaminózist kiváltó ételek felderítésében. Egy-két ételről könnyen lemondunk, de nem kell megijednünk akkor sem, ha többféle étel is problémát okoz.  A hisztaminbontó DAO enzim pótlásával újra élvezhetjük a kedvenc sajtunk és borunk ízét, másnaposság nélkül.

 

Mi a másnaposság oka?

A másnaposság tüneteinek kialakulásának több különböző és egymást erősítő oka van. Az egyik, hogy a bornak, akárcsak a likőröknek, a pezsgőnek, magas a hisztamin-tartalma. A hisztamin a hisztidin nevű aminosav – elsősorban baktériumok hatására történő – lebomlásából keletkezik. A szervezetben természetes módon a DAO-enzim bontja le: ha ez az enzim nem működik megfelelően, túl kevés, vagy teljesen hiányzik, akkor nem tudunk a hisztaminnal megbirkózni, és sokféle tünet alakulhat ki, mint a fejfájás, a migrén, a könnyezés, szemviszketés, továbbá orrfolyás, bőrkiütés, emésztési problémák, és gyakori gyomorgörcsök. Ezek mind utalhatnak hisztaminérzékenységre.

A másik ok, hogy az alkohol gátolja a szervezetben a hisztamin lebontásáért felelős DAO-enzim működését. Tehát a másnaposság sokszor nem más, mint egy hisztamin-reakció, ami abból adódik, hogy a magas hisztamin tartalmat nem tudja lebontani a szervezet, mert az alkohol gátolja az enzim működését. Az alkohol minden formájában blokkolja a DAO-enzim működését – akárcsak a kakaó, a tea, az energiaitalok és még vagy százféle gyógyszer. A vörösbor különösen magas hisztamin tartalma miatt nem csoda, hogy különösen megszenvedjük a másnaposság tüneteit egy átborozott este után.

 

Nem csak a borral kell csínján bánni

A bor mellett a sörnek és a pezsgőnek is magas a hisztamin-tartalma. Ahogy a különféle sajtoknak is, mivel a hisztamin érleléssel, tárolással, erjesztéssel szaporodik az élelmiszerekben. Ezeken túl a savanyú káposzta, a füstölt, pácolt, szárított húsok (pl. sonka, kolbászok, szalámik halak és tenger), a mustár, torma, az élesztő és az azzal készült termékek is gazdagok hisztaminban, csakúgy, mint sok gyümölcs-zöldség, például az eper, az alma, a paradicsom, a padlizsán, a kivi, a spenót vagy az ananász. Vannak olyan élelmiszerek, mint a csokoládé, amik viszont a hisztamin felszabadulását váltják ki a szervezetben, hasonlóan számos gyógyszerhez.

 

Mi a megoldás?

A diéta lehet megoldás, ahogy az is, hogy valaki teljes mértékben távol tartja magát az alkoholos italoktól, a sokféle hisztamintartalmú ételtől. De van más lehetőség is: az enzimpótlás. Hisztamin intoleráns betegek orvosi vizsgálatok során véletlenül fedezték fel a DAO-enzimet, amely a hisztamin lebontásáért felelős. Ezt az enzimet ma már pótolni is lehet. Nem kell tehát lemondani a kedvenc ételeinkről, sem a fehér asztal körüli jó társaságról.

 

 

A témáról a www.etelerzekenyseg.hu oldalon további információkat találsz.

Címkék: alkohol bor másnaposság

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu