Szeretettel köszöntelek a Napi hírek közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Napi hírek vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Napi hírek közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Napi hírek vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Napi hírek közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Napi hírek vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Napi hírek közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Napi hírek vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Pálinka és téliszalámi, lángos és szóda, pörkölt, dobostorta, gulyásleves, halászlé, fröccs – ismert magyar ételek és italok. A mieink mind, akkor is, ha szeretjük fogyasztani őket, akkor is, ha nem. A hazánkba látogató külföldi turisták is nagy kíváncsisággal kóstolják meg ezeket a sajátos magyar ételeket-italokat, amelyekről mi, magyarok is azt gondolnánk, hogy egytől egyig hungarikumok.
Egyelőre a túrórudi, a Kodály-módszer, a fröccs, a lángos, a
Rubik-kocka, híres magyar fürdőink, a Szépasszonyvölgy, a gulyásleves, a
pörkölt és a halászlé sem szerepel a Hungarikumok Gyűjteményében, amin
talán sokan meglepődnek.
Nem egyszerű a folyamat
A
törvény megalkotóinak nem az volt a céljuk, hogy a testület felülről
mondja meg az embereknek, mi hungarikum és mi nem az. Ez egy alulról
építkező rendszer. Azaz, ahhoz, hogy valami bekerüljön a Hungarikumok Gyűjteményébe ( jelenleg 48 tétel szerepel a listán), először be kell kerülnie a Magyar Értéktárba (a Kiemelkedő Nemzeti Értékek listáján
jelenleg 124 tétel szerepel). Ahhoz, hogy valami bekerüljön a Magyar
Értéktárba, először be kell kerülnie valamelyik megyei, települési
értéktárba. Ehhez javaslatokat kell tenni – tudtuk meg a Földművelésügyi
Minisztériumtól.
A Hungarikumok Gyűjteményében szerepel az
akácméz, a makói hagyma, a gyulai kolbász, a karcagi birkapörkölt és
Pick téliszalámi is, csakúgy, mint a pálinka, a szikvíz, a herendi
porcelán, a vizsolyi biblia, a magyar operett, a klasszikus magyar nóta,
a 100 Tagú Cigányzenekar, sőt Puskás Ferenc világszerte ismert és
elismert életműve.
A gulyás és a dobostorta sem hungarikum
Talán a
gulyásra vágná rá a legtöbb magyar azt, hogy biztosan hungarikum. Ez
azonban nem így van. Egyelőre nem szerepel a Hungarikumok
Gyűjteményében, de ez hamarosan megváltozhat. A hirado.hu megtudta, hogy
a gulyáslevesre vonatkozó minősítő javaslat már beérkezett az NGM–hez,
és elbírálása folyamatban van.
A dobostortáról is sokan azt
gondolják, és a Wikipédia is arról ír, hogy az édesség hungarikum, de ez
nem igaz. Olyannyira, hogy még nem is kezdeményezték bekerülését
települési vagy esetleg az ágazati értéktárba. „Ez a lehetőség tehát
nyitva áll azok előtt, akik úgy gondolják, hogy e híres és közkedvelt
süteményünknek a nemzeti értékeink között van a helye” – közölte az FM.
Hollókő hungarikum, Szentendre nem
Míg Hollókő
ófalu és környezete szerepel a Hungarikumok Gyűjteményében, addig
például Szentendre nem. Ha valaki szeretné, hogy a Duna-parti város is
bekerüljön a hungarikumok közé, akkor magánszemélyként a helyi
települési értéktár-bizottságnál kezdeményezheti a nemzeti értékké
nyilvánítást.
A világörökségi helyszínek automatikusan
felkerültek a hungarikumok közé – mondta el a hirado.hu-nak a Hollókői
Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. vezetője. Mivel a hungarikumok köre
folyamatosan bővül, Hollókő nem érzi azt, hogy megkülönböztető figyelmet
kap csak azért, mert szerepel a hungarikumok között. „Egy kevésbé
ismert településnek nagyobb elismerés elnyerni a hungarikum címet, mint
Hollókőnek. Nekünk sokkal erősebb brand az, hogy szerepelünk az UNESCO
világörökségi listáján" - magyarázta Kelecsényi Péter .
Másfél év alatt lett hungarikum a vizsolyi biblia
A
magyar nemzet életében és történelmében óriási esemény volt az első
magyar nyelven megszülető teljes Szentírás-fordítás, mely 1590-ben,
Vizsolyban látott napvilágot – mondta a hirado.hu-nak Kovács Zsolt
Levente. A református lelkipásztor arról is beszámolt, hogy ugyan lassú
folyamat volt, míg bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe, de minden
zökkenőmentesen zajlott le.
"Azt tapasztalom, a református
egyházat büszkeséggel tölti el, hogy a legnagyobb nemzeti értékek között
tartják számon a Szentírást, és sok lelkipásztor arra ösztönzi
gyülekezetének tagjait, hogy kiránduljanak Vizsoly felé, és tekintsék
meg ezt a bibliát. Hálás vagyok, hogy a Bibliát megbecsülik és a
legmagasabb alkotások között tartják számon és védik” – mondta a
vizsolyi református lelkipásztor.
Külföldön is hódít a karcagi birkapörkölt
Két
éve szerepel már a Hungarikumok Gyűjteményében a karcagi birkapörkölt. A
Birkafőzök Baráti Társaságának az ötlete volt, hogy ez a kunsági étel
felvételt nyerjen a hungarikumok közé. Az azóta egyesületté vált
társaság egyik tagja, Sinka István a hirado.hu-nak elmondta, hogy
végigjárták a többlépcsős folyamatot. A karcagi birkapörkölt bekerült a
megyei értéktárba, onnan a Magyar Értéktárba, majd a Hungarikum
Bizottság döntése alapján elérte a csúcsok csúcsát.
Érezni az előnyeit annak, hogy a pörkölt hungarikum lett – mondta Sinka
István. „Az ország minden részébe meghívást kapunk, sőt több külföldi
városban is – Csíkszentmihályon, Brüsszelben, Washingtonban -
elkészítettük már a karcagi birkapörköltet. Tavaly 105 birkát főztünk
meg az országban, 50-60 helyszínen vettünk részt tavasztól őszig” –
számolt be róla a Karcagi Birkafőzök Egyesületének elnöke.
A
pörkölthöz kizárólag vöröshagymát, fokhagymát, sót és pirospaprikát
használnak fel, semmi mást nem tesznek bele ezen kívül, csak a birkát. A
birkának viszont minden részét, a fejét, a körmét és a belsőségeket is -
mondta el Sinka István.
Vert csipke, gyógyvíz, kertprogam – elindultak a hungarikummá válás útján
Sok
érték felvételéről döntött már a karcagi értéktárbizottság. A karcagi
vert csipke, a bereki gyógyvíz, a villanymalom, a legszebb konyhakertek
és sok-sok más érték már szerepel a települési értéktárban. Most a megye
kezében a döntés, hogy továbbterjesztik-e ezeket az értékeket a Nemzeti
Értékek közé. A karcagi bizottság elnöke Györfi Sándor Munkácsy-és
Mednyánszky díjas szobrászművész, a tagok között szerepel továbbá két
néprajzkutató - egyikük a karcagi múzeum igazgatója -, valamint két
pedagógus.
Hungarikum a szóda
A szikvíz
vagy más néven szóda is szerepel a Hungarikumok Gyűjteményében. „Egyre
többen keresik a retró szódát, azaz az 1 literes, vastag üveges
szikvizet” – mondta a hirado.hu-nak nyilatkozó Szombati Zsuzsanna. A
szódagyártó cég ügyvezetője arról is beszámolt, amikor hungarikum lett a
szikvíz, akkor marketingkampányba kezdtek, hogy további jó hírét
keltsék a szódának és felhívják az emberek figyelmét arra, hogy
legkiemelkedőbb értékek között van a szénsavval dúsított víz.
Jó úton jár a fröccs is
A fröccs is jó úton jár
ahhoz, hogy hungarikum legyen. A magyarok által kedvelt ital már
szerepel a Nemzeti Értékek között, onnan már csak egy ugrás, hogy
bekerüljön a Hungarikumok Gyűjteményébe. „A fröccs igazi magyar
különlegesség, és biztosan sok külföldi is szívesen fogyasztaná” –
mondta Szombati Zsuzsanna. Hozzátette: ha a fröccs hungarikum lenne, az
valószínűleg lendítene a szódafogyasztáson is.
Nem minden téliszalámi hungarikum
A
Pick és a Herz téliszalámi hungarikum, a budapesti és a szegedi
téliszalámi viszont nem az. Pusztán azért, mert a Pickre és Herzre
érkezett javaslat, míg a budapesti és szegedi téliszalámira nem. Sokan
azt gondolják, hogy utóbbi kettő azért nem került fel a listára, mert
nem teljes egészében Magyarországon előállított alapanyagokból készül.
Az FM-től megtudtuk, nem befolyásolja a hungarikummá válást az, hogy
milyen technológiával készül. Olyannyira nem, hogy a szegedi szalámi már
szerepel a Kiemelkedő Nemzeti Értékek között.
Forrás: http://www.hirado.hu/
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Hollókő a legnépszerűbb húsvéti úti cél