Szeretettel köszöntelek a Napi hírek közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Napi hírek vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Napi hírek közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Napi hírek vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Napi hírek közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Napi hírek vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Napi hírek közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Napi hírek vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Három éven belül állítaná le a transzzsírsavak alkalmazását az amerikai élelmiszer-biztonsági hivatal, az FDA. Magyarországon ez év februárjától már minden élelmiszerben korlátozzák a transzzsírok mennyiségét, de hogy miben mennyi van, azt pontosan nem lehet tudni.
Az amerikai Élelmiszer-és Gyógyszerellenőrző Hivatal
(FDA) 2006-tól tette kötelezővé az élelmiszerek címkéin annak
feltüntetését, hogy mennyi transzzsírt tartalmaznak. Azóta, becslések
szerint, a fogyasztásuk 78 százalékkal csökkent. Mivel ez még mindig túl
sok, a FDA három éven belül teljesen betiltatná a transzzsírok
használatát.
Transzzsírok
elsősorban akkor keletkeznek, amikor a növényi olajokból hidrogén
segítségével félig, vagy teljesen szilárd zsiradékot hoz létre az
élelmiszeripar. Kisebb mennyiségben keletkeznek akkor is, amikor növényi
olajban sül meg az étel.
A
transzzsírokat a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kockázati
tényezőjének tartják az egészségügyi szakemberek, az elfogadható
mennyiség maximum napi 1-2 gramm.
Akik
viszont gyakran járnak gyors éttermekbe vagy sok édességet, kekszet,
előre gyártott péksüteményt fogyasztanak, azok ennek tízszeresét is
bevihetik a szervezetükbe egy nap.
A magyar jogszabályok szerint 2015. február 18-tól lejárt a türelmi idő, vagyis életbe lépett a transzzsírsavak mennyiségét szabályozó rendelet. Ez nem teljesen tiltja a transzzsírsavak jelenlétét, hanem azt írja elő, hogy tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, ahol az élelmiszer összes zsírtartalmában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja 100 grammonként:
Az élelmiszerek címkéin nem kötelező feltüntetni a transzzsír mennyiségét.
Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) évek óta méri az élelmiszerek transzzsírsav-tartalmát, egy évvel ezelőtt közzétett jelentése 93 oldalon mintegy 900 terméket sorol fel, amelyek közül jó néhányban több a transzzsír, mint a megengedett mennyiség. A legfőbb transzzsírforrások Magyarországon is a kenhető növényi zsiradékok, margarinok, és ipari zsiradékok, továbbá mindaz, amibe ezek belekerülnek, vagyis gyors éttermi ételek, péksütemények, kekszek, tésztafélék és édességek. Ezek között ismert márkák is szerepelnek, ezért az OÉTI külön felhívja a figyelmet, hogy a lista nem teljesen aktuális,részben azért, mert egyes élelmiszerminták több évesek, és a gyártási technológia azóta változhatott.
Forrás: http://vs.hu
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Németh Krisztián a hónap legjobbja lehet Amerikában
Itt az amerikaiak szupertitkos űrdrónja
Szuper kritikát kapott Szabó Magda regénye, rögtön hiánycikk lett Amerikában
Rekordmennyiségű hó esett Amerikában